مراحل ثبت دامنه
ثبت دامنه شامل دو مرحله است: مرحله اول تعیین نام دامنه و مرحله دوم تعیین پسوند دامنه است.
انتخاب نام دامنه
ثبت دامنه یکی از اولین گام های مهم برای طراحی وب سایت است و در ابتدای راه شما باید نامی برای وب سایت خود انتخاب کنید که همان نام دامنه میباشد. نام دامنه ای که انتخاب می کنید باید منحصر به فرد باشد و در گذشته کسی آن را انتخاب نکرده باشد. نام دامنه مهمترین قسمت تشکیل دهنده آدرس یک سایت می باشد. این نام از ترکیب ۳ الی ۶۴ حرف ، عدد یا خط تیره (بدون فاصله) تشکیل می گردد. چنانچه آدرس سایت شما شامل برند تان باشد، می توانید جهت اطمینان از دسترسی آسان تر و حفاظت از برند خود، کلیه مشتقات و ترکیب های آن را بر روی پسوندهای مختلف ثبت نمایید.
انتخاب پسوند دامنه
پسوند دامنه با یک "دات" از نام دامنه جدا می شود و می تواند تکراری باشد. پسوندهای مختلفی برای دامنه وجود دارد که با توجه به نوع سایت انتخاب می شوند. پسوندهای دامنه در حقیقت، نوع کاربری یک سایت را مشخص میکنند.
انواع پسوند دامنه
1- پسوندهای عمومی یا gTLD
دامنه های gTLD به دامنه هایی گفته می شود.که به صورت عام مورد استفاده قرار می گیرند و مختص یک کشور یا منطقه خاص جغرافیایی نمی باشند. سه دامنه Com , net , org که به عنوان معمول و معروف ترین دامنه های جهانی شناخته می شوند، در این دسته قرار می گیرند.
2- پسوندهای اختصاصی
پسوندهای اختصاصی یا به اصطلاح سلطنتی اینترنت شامل پسوندهایی چون GOV به معنای دولت، EDU به معنای آموزش و... می شوند.
3-پسوندهای ملی یاکشوری یا ccTLD
دامنه های ccTLD به دامنه هایی که به کشور یا منطقه خاصی اختصاص داده شده باشند، گفته می شود. هر کشور یک پسوند مختص به خود دارد. مثلا ir پسوند كشور ایران است.
کاربرد انواع پسوندهای دامنه
پسوند com. معروف ترین و رایج ترین پسوند برای دامنه سایت ها می باشد. پسوند com مخفف Commercial بهمعنای تجاری است. البته بسیاری از سایت های همه منظوره نیز از پسوند com استفاده می کنند.
پسوند دامنه net. مخفف واژه Network به معنی شبکه می باشد و معمولا توسط شرکت های ارائه دهنده خدمات اینترنتی و شبکههای اطلاع رسانی مورد استفاده قرار می گیرد.
پسوند دامنه org. اختصار واژه Organizations بهمعنی سازمان ، تشکیلات می باشد و معمولاْ توسط مؤسسات و سازمان های غیر انتفاعی که غالباْ فعالیت غیر تجاری (یا حتی تجاری) دارند مورد استفاده قرار می گیرد.
پسوند info. اختصار واژه Information به معنی اطلاعات میباشد که در سایت هایی مورد استفاده قرار می گیرد که بنحوی با امر اطلاع رسانی در هر موردی، مرتبط میباشند. انواع اطلاع رسانی در رشته هایی مانند علوم، معرفی محصولات، معرفی خدمات و … اختصاص یافته اند.
پسوند gov. اختصار واژه Government به معنی دولت میباشد و این پسوند مربوط به وب سایت نهادهای دولتی است.
پسوند edu. مخفف واژه Education بهمعنی آموختن دانش می باشد و برای مقاصد تعلیمی چون پایگاه های آموزشی بهکار میرود.
پسوند biz. مخفف Business به معنی تجارت می باشد که خــاص سایت های شغلی – تجارتی به ویژه خدمات مربوط به تجارت الکترونیکی، ایجاد شده است.
پسوند دامنه name. این اولین نوع پسوندی است که خاص افراد (اشخاص حقیقی) ایجاد شده است. در حقیقت کلیه افرادی که به هر منظور شخصی می خواهند برای خودشان Website ایجاد کنند می توانند از این پسوند استفاده کنند.
پسوند ws. پسوند دامنه ملی کشور ساموا (Western Samoa) است ولی بخاطر مشابهت آن با مخفف کلمه (WebSite) مورد توجه فراوان قرار گرفته است و می تواند هر نوع وب سایتی را در بر گیرد.
پسوند int. اختصار واژه International به معنی بین المللی می باشد که حوزه اینترنتی سازمان های بین المللی را نشان میدهند.
پسوند ac. پسوند دامنه ملی جزایر آسکنشن (Ascention Islands) است. از طرفی برای مراکز ارائه دهنده سرویس هم بکار میرود، بهشرطی که اداره کامپیوتری، اینترنتی، بدون هر گونه وابسته ای، نیروهای جدیدی استخدام نماید.
پسوند tv. این نوع پسوند با آن که مخصوص دامنه ملی کشور توالو (Tuvalu) است ولی بخاطر مشابهت آن با مخفف کلمه (Television) مورد توجه شبکه های تلویزیونی و ماهواره ای قرار گرفته است و برای این منظور نیز مورد استفاده قرار میگردد.
پسوند Travel. این پسوند مختص شرکت ها و سازمان های ارائه دهنده خدمات مسافرتی می باشد.
پسوند mobi. این پسوند برای پایگاهای فروش و سرویس دهی محصولات موبایل می باشد.
انواع پسوند دامنه ir.
پسوند ir. پسوند دامنه های ایرانی می باشد و ثبت آن توسط افرادی که رسما مقیم ایران هستند انجام می شود.
پسوند co.ir. این پسوند مخصوص سازمان ها و شرکت های غیر دولتی می باشد. شرکت های متقاضی این پسوند باید دارای شرکت ثبت شده باشند.
پسوند ac.ir. این دامنه مخصوص موسسات آموزش عالی دارای مجوز وزارت علوم، وزارت بهداشت، مجلس شورای اسلامی، شورای عالی انقلاب فرهنگی بوده و ارائه کپی مجوز مذکور الزامی می باشد.
پسوند sch.ir. این پسوند مختص برای مدارس، موسسات آموزشی و سایر سازمان های آکادمیک تحت مجوز وزارت آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران بوده و ارائه کپی مجوز مذکور و درخواست کتبی در سربرگ موسسه الزامی می باشد.
پسوند net.ir. این دامنه مخصوص شرکت های ارائه دهنده خدمات شبکه و ISP ها بوده و ارائه کپی مجوز ISP الزامی می باشد.
پسوند gov.ir. عمومیت این پسوند برای بخش های اجرایی موسسات و وزارتخانه ها و سازمان های زیر مجموعه قوای مجریه، مقننه و قضاییه جمهوری اسلامی ایران بوده و ارائه درخواست کتبی در سربرگ موسسه الزامی می باشد.
پسوند org.ir. پسوندی برای انجمن های علمی، سازمان های غیر انتفاعی رسمی و موسسات بین المللی ثبت شده که دولت ایران یا یکی از موسسات آن عضو آن هاست و ارائه کپی روزنامه رسمی موسسه الزامی می باشد.
پسوند id.ir. کاربرد این پسوند برای اشخاص حقیقی تابع کشور ایران بوده و ارائه تصویر شناسنامه متقاضی الزامی می باشد.
نکات لازم درباره انتخاب نام دامنه مناسب
- استفاده از پسوند دامنه های معروف و متداول مانند ir. و com. بدون ریسک ترین و راحت ترین انتخاب شما است.
- بهتر است دامنه سایت شما معرف حوزه فعالیت وب سایت شما باشد. امروزه دامنههای جدید بسیار متنوعی بر اساس مشاغل، علاقمندیها و زمینه فعالیت یک وبسایت اینترنتی عرضه میشوند. میتوانید دامنه خود را از میان چنین دامنههایی انتخاب کنید.
- بدون شک، هزینه خرید و ثبت دامنه برای هر شخصی مهم است. دامنهتان را با توجه به بودجه خود انتخاب کنید. درنظر داشته باشید که باید سالیانه دامنه خود را تمدید کنید و هر سال هزینه ای بابت تمدید آن بپردازید. پس دامنهای انتخاب کنید که پرداخت هزینه تمدید آن سنگین نباشد. در حال حاضر کم هزینهترین دامنه برای ایرانیها، ir. است.
- اگر قصد راهاندازی سایت رسمی یک نهاد یا ارگان دولتی را دارید، باید از زیردامنههای ir. استفاده کنید. برای ثبت این نوع دامنه نیاز به اخذ مجوز خواهید داشت.
- شما قادر هستید در صورت امکان، چندین پسوند دامنه برای سایت خود خریداری کنید. این کار به برندسازی سایت شما کمک میکند و باعث میشود رقبای شما نتوانند از طریق نام سایت شما (و استفاده از یک پسوند دیگر) مشتریان تان را تصاحب کنند. پس سعی کنید همزمان با پسوند اصلی، پسوند های متداول را نیز به ثبت برسانید. البته این مساله تنها برای وب سایت های بزرگ صادق است و اگر کسب و کار کوچکی دارید، نگران این موضوع نباشید.
- نام دامنه را کوتاه و ماندگار در ذهن کاربر انتخاب نمایید.
- بهتر است پسوند دامنه نیز متناسب با نوع فعالیت سایت تان باشد.
- سعی کنید نام دامنه انتخابی شما املای روان و صریحی داشته باشد تا نیاز به هجی کردن نباشد.
- در انتخاب نام دامنه تنها باید از حروف، اعداد و خط تیره “-” استفاده کرد.
- از عبارات کلیدی متناسب با فعالیت خود در زیر دامنه های سایت استفاده کنید.
اهمیت انتخاب نام و پسوند دامنه مناسب برای سئو سایت
زمانی که شما یک پسوند متناسب با فعالیت کاری تان انتخاب می کنید، کاربران تان به راحتی می توانند متوجه حوزه کاری و فعالیت شما بشوند. علاوه بر این، انتخاب پسوند دامنه مناسب، در سئو سایت شما نیز تاثیر گذار است. به این معنی که به کسب جایگاه بهتر سایت تان در گوگل و سایر موتورهای جستجو کمک می کند. انتخاب نام مناسب باعث تبلیغ وب سایت شما در اینترنت و افزایش بازدیدکنندگان تان می شود به این صورت که از راه های مختلف مانند تایپ مستقیم، جستجو در موتورهای جستجوگر و تبلیغ دهان به دهان کاربران به وب سایت شما می آیند.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید